skip to Main Content

Hoe kies je de perfecte verlichting?

Een lichtplan met ledstrips

Ledverlichting vind ik toch het typische soort verlichting waarvan je eerst twijfelt of je het wel moet doen, althans dat heb ik. Het kan of te veel worden, maar met de juiste hoeveelheid geeft het zo’n mooie subtiele luxe uitstraling. Een kast bijvoorbeeld, veel mooier om alle schappen gelijkmatig aan te lichten dan her en der. Maar ook in de keuken is ledverlichting zo mooi toe te passen. En dan denk je ook aan je garderobe? de trap, wc, het verlaagde plafond? of moeten de binnenkanten van de kasten ook. Yup, ledverlichting kan eigenlijk overal. Dat brengt me ook weer terug bij mijn eerste zin, doen of niet? Zal ik je helpen?

Hoe maak je een lichtplan

Een lichtplan is sterk afhankelijk van je bestaande aansluitingspunten. Maar heb je de vrije hand? Dan is een lichtplan eigenlijk heel erg leuk om te maken en ook heel belangrijk om goed over na te denken. Tegelijkertijd best spannend, want een lichtplan gaat vaak pas leven als alles echt af is en je ’s avonds op de bank ploft en denkt, Yes, het klopt.

Welke soort verlichtingen zijn er?

  • Basisverlichting. Basisverlichting is erg belangrijk en zorgt ervoor dat de gehele ruimte goed wordt verlicht vanaf een centrale plaats, of meerdere plaatsen in de ruimte. Kies hierbij voor dimbare verlichting zodat je het ook nog gezellig aan kunt zetten.
  • Functionele verlichting. Dit is gericht licht dat wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Denk hierbij aan een mooie leeslamp naast je fauteuil of de spotjes boven het aanrecht in de keuken.
  • Decoratieve verlichting. Decoratieve verlichting, of accentverlichting, is de verlichting waarmee je net iets meer sfeer toevoegt aan bepaalde delen van je ruimte. Denk aan een vloerlamp of tafellamp.

Voorbeeld lichtplan van de woonkamer

Tip! Ik gebruik bij mijn voorbeeld de app Canva (ook op de computer). Hier kun je je plattegrond inladen en zo licht toevoegen. Zo kun je goed zien hoe de lichtverdeling is.

Stappenplan lichtplan maken woonkamer

Waar begin je?

STAP 1: Allereerst zorg je voor een goede schets of plattegrond van je woonkamer. Vergeet niet ook je meubilair in de tekening te verwerken. Een lichtplan maak je op het laatst omdat je zo goed weet wat je waar aan wilt lichten.

Let er bij een nieuwbouwwoning op dat je zo vroeg mogelijk een lichtplan maakt, zodat je niet later nog vast zit aan vaste aansluitingspunten. Zonde!

STAP 2: Begin bij de basisverlichting. Ga niet all out en prop je huis niet vol met spotjes. Ga voor subtiel én dimbaar. Maar zorg dat de volledige ruimte mooi verdeeld verlicht is.

STAP 3: Waar heb je echt verlichting nodig? Denk aan je keuken, bij je bank, boven de eettafel. Dat zijn de plekken waar je werkt, kookt of leest. Dus handig om daar wat meer gerichter licht te hebben.

STAP 4: Nu wil je nog accent verlichting toe passen. Bijvoorbeeld in een kast, om al je decoratie aan te lichten. Of een mooie wandlamp, die net dat donkere hoekje oplicht, maar óók nog eens een mooie toevoeging is in je interieur. Of heb je mooi behang en wil je die er bijvoorbeeld uit laten springen? Dat kan prima met accentverlichting.

Led strips verwerken in je lichtplan

Zoals je in bovenstaand lichtplan van onze woonkamer kunt zien. Wij hebben ledverlichting van Ledstripkoning.nl toegepast in onze kast, keuken, verlaagd plafond, garderobe en toilet. De ledverlichting op het toilet hebben wij op sensor aangesloten, echt een dikke vette tip voor iedereen. Veel hygiënischer en geeft gewoon een luxe gevoel.

Het leuke aan ledverlichting is dat je ze ook apart van elkaar aan kunt zetten. Heb je even zin in minder verlichting en juist meer kaarsjes, dan zijn ze makkelijk met de app uit te schakelen. Zo krijg je in een keer een andere sfeer in huis.

Wil je nou zelf ook ledstrips toevoegen in je interieur maar weet je niet goed hoe? Dan help ik je graag een beetje op weg.

Zelf ledstrips aansluiten

Het aansluiten van een ledstrip gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier. De ledstrip wordt verbonden met een controller (afstandsbediening en/of wifi), die vervolgens weer aangesloten wordt op een adapter (voor het stopcontact of eventueel direct op netstroom).

Op de website van Ledstripkoning.nl zijn er complete sets te vinden die via plug&play aan te sluiten zijn. Hierbij zitten er alle stekkers aan de ledstrip vast. Het hoeft dan alleen ingeplugd te worden. Deze stekkers zijn wel lastig door elektrabuisjes te trekken.

Wij hebben de ledstrips gesoldeerd, aangezien wij alle voorzieningen hadden getroffen met elektrabuisjes. Het trekken van deze dunne kabeltjes gaat erg eenvoudig. Het uiteinde van het kabeltje wordt vast gesoldeerd aan een gekleurd kabeltje (dual white is 3 koperen draadjes). Met de meegeleverde soldeerset was dit uiteindelijk best eenvoudig. De ledstrip en het gekleurde kabeltje tape je vast op een vlakke ondergrond, zodat de juiste punten al boven elkaar zitten. Met een klein beetje tin dat je tegen de soldeerbout aanhoudt soldeer je het koper aan het ontvangstplaatje, een beetje vaste hand hierbij is wel prettig.

Om meerdere ledstrips met dezelfde controller (afstandsbediening en/of wifi) te besturen zullen de kabeltjes verbonden moeten worden met connectors. In onze kast hebben we 3 ledstrips verbonden met elkaar met de WAGO connector 5-weg. Alledrie de vast gesoldeerde kabeltjes gaan in de connector en een vierde draad gaat vanuit de connector naar de controller (afstandsbediening en/of wifi).

Deze controller wordt vervolgens aangesloten op de adapter, die in het stopcontact gaat. Let wel goed op dat de adapters een maximale hoeveelheid ledstrips aan kunnen. Indien de lengte langer wordt is een andere adapter benodigd. Op de website van ledstripkoning geven ze hier duidelijk advies in. De ledstrip in de plafondrand was in ons geval 11m, waardoor we een verzwaarde ledstrip aansluiting nodig hadden.

Het aansluiten van de afstandsbediening of wifi controller wijst zich vanzelf. Als je de ledstrip eenmaal ingesteld hebt kun je de kleur en intensiteit veranderen. Bij in- en uitschakelen van de ledstrip neemt die de instellingen van de laatste keer weer over.

Veel succes ermee!

Back To Top
Zoeken